Och varnar för dyra smslån. Detta i en reklamartikel på Aftonbladets webbplats. Åtminstone två månadslöner bör alla ha som buffert för att kunna hantera oförutsedda utgifter i privatekonomin. I samband med detta varnar också välfärdsekonomen Jens Magnusson som arbetar på SEB för smslån.
– Att behöva ta ett dyrt SMS-lån för att kunna betala tandläkaren eller laga bilen är inte bra för privatekonomin…
I samband med artikeln har också en undersökning gjorts bland Aftonbladets läsare där 1891 personer svarat. 16,5 procent av dessa uppger att de inte månadssparar och drygt 53 procent uppger att de sparar 1000 kronor eller mer. Drygt 30 procent sparar varje månad upp till 1000 kronor.
Statistik för fondsparande
Att låna pengar med sms lån och snabb utbetalning för att täcka upp tillfälliga svackor i ekonomin behöver många göra någon gång. Det bästa man kan göra för att undvika att låna pengar är att spara pengar för att kunna täcka upp tillfälliga utgifter. Svenskar är bra på att spara många gånger och nu finns rätt intressant statistik tillgänglig över hur svenskarna har sparat i fonder hittills i år.
- Aktiefonder 57,7 miljarder
- Blandfonder 9,9 miljarder
- Obligationsfonder 12,1 miljarder
- Penningmarknadsfonder 20,5 miljarder
- Hedgefonder 0,7 miljarder
Det är aktiefonderna som står för den största delen av fondsparandet, närmare hälften av det totala sparandet under året kan man säga.
Snabblån förvärrar situationen
I en artikel på SR.se rapporteras det om att snabblån knäcker den som redan är skuldsatt, både unga och äldre personer. Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden uppgår för närvarande till 62,2 miljarder kronor. Åldersgruppen 50-59 år är den mest skuldsatta i Frölunda, statistiken visar också att hushåll med hög inkomst drar på sig stora skulder. Vi vill som så många gånger förut uppmana till försiktighet och tänka till innan man ansöker om smslån på nätet.
Låna pengar utan säkerhet allt vanligare
Att låna pengar utan säkerhet med så kallade blancolån blir allt vanligare och aktörerna och kreditgivaran som erbjuder den här typen av lån blir allt fler. I en analys av på SvD går skribenten hårt mot de snabba smslånen och uppmanar hellre till att man pantsätter värdessaker och smycken hos så kallade pantbanker eftersom det innebär en mindre risk för den privata ekonomin. Du blir inte skuldsatt utan kanske “bara” förlorar någon värdesak. Läs hela analysen på SvD:s webbplats.